Ξηροφθαλμία και αλλεργίες

Ξηροφθαλμία και αλλεργίες

Ξηροφθαλμία και αλλεργίες: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πώς συνδέεται η ξηροφθαλμία και η μειωμένη παραγωγή δακρύων με τις αλλεργίες;

Όπως λέει η φράση «τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής», αν έχετε ξηρά μάτια, ο καθρέφτης αυτός, ίσως χρειάζεται λίγη προσοχή και φροντίδα. Είτε το πρόβλημα οφείλεται σε αλλεργίες ή οτιδήποτε άλλο, υπάρχουν πολλοί μέθοδοι θεραπείας και απλές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε ως προς τον τρόπο ζωής σας που θα σας κάνουν να νιώθετε και να βλέπετε καλύτερα.

Η ξηροφθαλμία είναι μια αρκετά συχνή πάθηση των ματιών. Στις περισσότερες των περιπτώσεων προκαλείται από δυσλειτουργία της δακρυϊκής στιβάδας που ενυδατώνει το μάτι. Εμφανίζεται κυρίως μετά την ηλικία των 50, και παρατηρείται περισσότερο σε γυναίκες παρά σε άντρες.

Αν έχετε ξηροφθαλμία, πιθανότατα υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην παραγωγή των δακρύων σας, όπως:
  • Τα δάκρυά σας δεν παράγονται με την σωστή αναλογία σύστασης
  • Τα δάκρυά σας εξατμίζονται πολύ γρήγορα
Young woman using eye drops
Μπορεί να οφείλεται σε κάποια αλλεργία;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν την ξηροφθαλμία. Η αλλεργία, μπορεί να είναι ένας από αυτούς. Υπάρχουν όμως και άλλοι, όπως:

Παρενέργειες φαρμακευτικών αγωγών

Εγκυμοσύνη

Ορμονική θεραπεία σε γυναίκες

Εγχείρηση LASIK

Το να μην ανοιγοκλείνετε αρκετά τα μάτια σας

Το να φοράτε για πολλές ώρες φακούς επαφής

Προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, και η ρευματοειδής αρθρίτιδα

Μόλυνση της βλεφαρίδας ή αλλιώς βλεφαρίτιδα

Το να μην μπορείτε να κλείσετε επαρκώς τα μάτια σας λόγω εγχείρησης στη βλεφαρίδα

Αφού υπάρχουν τόσες πολλές και διαφορετικού είδους πιθανές αιτίες που προκαλούν την ξηροφθαλμία, δεν χρειάζεται να υποθέτετε απευθείας ότι οφείλεται σε αλλεργία. Ο οφθαλμίατρός σας είναι ο κατάλληλος για να διαγνώσει τι προκαλεί την ξηροφθαλμία.

OptiveFusion
Τι μπορεί να σας βοηθήσει;

Η θεραπεία σας πρέπει να είναι επικεντρωμένη στην ρίζα του προβλήματος.

Αν έχετε κάποιες αλλεργίες και παράλληλα εμφανίζετε ξηροφθαλμία, και παίρνετε αντιισταμινικά για τις αλλεργίες, ίσως πρέπει να τα διακόψετε για λίγο, καθώς είναι πιθανό να επιδεινώνουν τα συμπτώματα στα μάτια σας.

Αναλόγως σε τι έχετε αλλεργία, μπορείτε να ακολουθήσετε μια ποικιλία θεραπειών που να ανακουφίζουν και τα συμπτώματα της αλλεργίας αλλά και της ξηροφθαλμίας.

  • Χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα μερικές φορές την ημέρα που θα ενυδατώσουν τα μάτια σας.
  • Κλείστε τα παράθυρα του σπιτιού ή του αυτοκινήτου σας όταν κυκλοφορούν μεγάλες ποσότητες γύρης στην ατμόσφαιρα, και χρησιμοποιείστε κλιματισμό.
  • Φορέστε γυαλιά ηλίου όταν είστε έξω κατά τη διάρκεια της μέρας. Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία των ματιών σας από το να έρθουν σε επαφή με τη γύρη.
  • Τοποθετήστε ειδικά καλύμματα στο στρώμα σας για να μειώσετε τα ακάρεα. Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρα όταν η υγρασία αγγίζει υψηλά επίπεδα.
  • Πλένετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά αφού έχετε χαϊδέψει κάποιον σκύλο ή γάτα.